ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Στη δεξιά στήλη με ην ονομασία ''ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ'' βλέπετε τις λέξεις κλειδιά (ετικέτες) που η κάθε μια σε παραπέμπει (αφού την επιλέξετε) σε κάθε ενότητα (Θεματολογία)

πχ Κάνοντας ΚΛΙΚ στη λέξη "ΝΟΥΒΕΛΕΣ" αυτόματα θα έρθουν στο προσκήνιο όλες οι αναρτήσεις αυτού του είδους (μόνο οι τίτλοι)

Φυσικά η σελίδα δεν χωρά όλες τις αναρτήσεις γιαυτό, στο τέλος της σελίδας καντε κλικ στη φράση ''Παλαιότερες αναρτήσεις'' μέχρι να φτάσετε στην τελευταία

Επιλέγοντας με ένα κλικ πάνω στον τίτλο, ανοίγει όλο το κείμενο για να το διαβάσετε.

Καλή ανάγνωση

23/9/13

Αχ αυτό το Ιντερνετ (Αρθρο)


Αχ αυτό το Ιντερνετ (Αρθρο)

Αν η ερώτηση τεθεί ως εξής
«Είναι διαδεδομένο το ΙΝΤΕΡΝΕΤ στην Ελλάδα;»
Η απάντηση είναι σαφώς ΝΑΙ
Από την απάντηση όμως δεν προκύπτει υποχρεωτικά και το συμπέρασμα ότι οι Έλληνες ξέρουν να χειρίζονται τον υπολογιστή τους. Προσωπικά, έχω την χειρότερη εικόνα για τους Έλληνες χρήστες των υπολογιστών. Ας αφήσουμε στην άκρη το ότι έχουν παντελή άγνοια για τα τεχνικά ζητήματα αυτού του μηχανήματος και να δούμε ποιες είναι τελικά οι γνώσεις των. Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εννοιών «γνώστης ή χειριστής Η/Υ» με το σερφάρισμα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Ο υπολογιστής δεν κατασκευάστηκε μόνο για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Αυτή είναι η πρώτη πεπατημένη των χρηστών οι οποίοι αγνοούν και δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν το χειρισμό τους σε μια σειρά προγραμμάτων ούτε καν στην απλούστερή τους μορφή όπως το word ή το excel.  Ακόμα και άτομα που είναι υποχρεωμένα στο χώρο εργασίας των να λειτουργούν συγκεκριμένα προγράμματα, γνωρίζουν παπαγαλίζοντας μόνο τις φόρμες που τους αφορούν και πέραν τούτου ουδέν.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τι τράβηξα όταν ανέλαβα στη δουλειά μου να εξηγήσω κάποια απλά πραγματάκια για την λειτουργία των υπολογιστών πριν οι συνάδελφοι κληθούν να εργαστούν πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τραγέλαφος. Πτυχιούχοι υπάλληλοι καριέρας ασθμαίνοντας και καταϊδρωμένοι προσπαθούσαν να κρύψουν την άγνοια τους μπροστά σ’ αυτό το αναθεματισμένο διαολομηχάνημα που τους προέκυψε στα μέσα της καριέρας τους κι άλλοι  έψαχναν να βρουν στο πληκτρολόγιο που βρίσκεται το «Α» και που το «Β»
Το πιο αστείο που θυμάμαι είναι πως κάποιος για να μπει στη διεύθυνση πχ www.ekpedefsi.gr, προσπαθούσε να μεταφράσει τη λέξη ekpedefsi στα Αγγλικά με τη λογική πως αφού χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο γυρισμένο στα Αγγλικά, έπρεπε κι οι λέξεις να είναι μεταφρασμένες.

Στον κυκεώνα της σύγχυσης ήρθε να μπερδέψει περισσότερο τα πράγματα το περίφημο Google. Όχι η ιστοσελίδα αυτή δεν έχει τίποτα το μεμπτό να της προσάψω. Ισα-ίσα είναι η καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Ο Έλληνας έχει μπλέξει τα μπούτια του όμως με αυτή. Την χρησιμοποιεί για πάσαν νόσο και πάσαν μαλακία. Αν του πεις, μπες στη σελίδα www.gsis.gr που είναι επι παραδείγματι η σελίδα της εφορίας, δεν γνωρίσει ότι όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες με το ονοματεπώνυμο τους πάμε και τη γράφουμε στην ανάλογη  γραμμή εντολών συνήθως επάνω και αριστερά. ΟΧΙ, οι μισοί Έλληνες δεν γνωρίζουν αυτή τη θέση. Θα πάνε και θα τη γράψουνε στο Google που είναι φάτσα μόστρα στο κέντρο της οθόνης μας. Βέβαια σαν μηχανή αναζήτησης που είναι το Google θα εντοπίσει και τη σελίδα που αναζητάμε. Άντε όμως να τη βρεις όταν έχει να σου προτείνει κι άλλες 1000 παρεμφερείς σελίδες. Τα νεύρα μου έχει τσακίσει φίλος μου όταν του προτείνω τηλεφωνικά να μπει κάπου.
-         Δεν το βλέπω αυτό. Μήπως είναι αυτό που λέει……… «τρία πουλάκια κάθονται και στην κορφή κανέλα.
Έλεος δεν τους αντέχω άλλο. Όλοι με τη βοήθεια κάποιου φίλου ή και μόνοι τους, άνοιξαν λογαριασμό στο αναθεματισμένο το facebook. Έμαθαν επίσης πώς να αντιγράφουν βιντεάκια του Κιάμου και της Φωκά από το YouTube και να τα επικολλούν με τις σχετικές καψουροαφιερώσεις στο FB. Δεν έμαθαν όμως ποτέ αλλά ούτε και θα φροντίσουν ποτέ να μάθουν πως λειτουργεί ένας λογαριασμός e-mail πώς να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση κι άλλες εφαρμογές που απαιτούν απλά να είσαι κάτοχος της απλής λογικής. Είναι απαράδεκτο πτυχιούχοι, επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι να επικαλούνται άγνοια. Βέβαια η γενεά που έρχεται θα τους καταβροχθίσει όλους. Εγώ μιλάω όμως για τους σημερινούς. Γι αυτό οι ουρές στις διάφορες υπηρεσίες δεν έχουν τελειωμό.
Μα θα μου πεις, κάτσε ρε φίλε επειδή εσύ δηλαδή είσαι fun των υπολογιστών πήρες φόρα και μας πυροβολείς όλους; Ναι και θα σας πως το γιατί. Τις ίδιες αντιστάσεις προέβαλαν και οι προγιαγιές μας όταν άρχισε να διαδίδεται η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η δικιά μου μέχρι που πέθανε δεν καταδέχτηκε να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό «μάτι» που της πρωτοαγόρασε ο παππούς μου. Κι όμως ήταν τόσο απλό.
Ο δεύτερος λόγος είναι (όπως προανέφερα) πως δεν δικαιολογώ κανέναν από αυτούς που επέλεξαν να μάθουν από τον υπολογιστή, μόνο όσα είναι ικανά να ικανοποιήσουν τη φιλαρέσκεια τους ή για να προβάλουνε τα κάλλη τους στο Facebook. Οι λάτρεις του Life styl θα με βρίσκουν όσο ζω μονίμως απέναντί τους. Είναι θέμα ιδεολογίας κι εσύ βρίστε με όσο θέλετε.
Υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος. Βρίσκω ότι μάλλον οι περισσότεροι διακατέχονται από έλλειψη διάθεσης. Είμαστε φυγόπονοι δηλαδή και ξέρετε τη μαρτυρά αυτό;. Ένα από τα μυστικά κουσούρια της φυλής μας εάν θέλουμε να το εξετάσουμε και λίγο το θέμα από την πλευρά της ψυχανάλυσης. Όλες οι γενιές μετά τον πόλεμο αφού κατέβαλαν όσες προσπάθειες χρειάζονταν για την απόκτηση ενός πτυχίου μετά από αυτό κατέθεταν και τα όπλα. Ανάλογα με τη συγκομιδή που είχανε βολεύονταν μετά, συνήθως στο δημόσιο και η προσπάθεια για περισσότερη γνώση κλείδωνε εκεί. Όλοι αυτοί δεν πήραν χαμπάρι, όχι μόνο για τους υπολογιστές (γιατί αυτό είναι το θέμα μας) αλλά ούτε για το ποιος και πως μας κυβερνά. Γι αυτό μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμάς μας βρίσκουν καβάλα στο ιντερνετ, οι γυναίκες να αυτοφωτογραφίζουν τα βυζιά τους και οι άντρες να ψάχνουν για ξέκολα
Όταν θα αντιληφτούμε, ιδιαίτερα οι γυναίκες, ότι το ιντερνετ δεν είναι μόνο για να βλέπει τσόντες ο σύζυγος, τότε θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Εγώ προσωπικά, έχω κάτι χρόνια να τρέχω από εδώ κι από εκεί για να πληρώσω λογαριασμούς. Ησύχασε το κεφαλάκι μου. Και στα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: