ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Στη δεξιά στήλη με ην ονομασία ''ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ'' βλέπετε τις λέξεις κλειδιά (ετικέτες) που η κάθε μια σε παραπέμπει (αφού την επιλέξετε) σε κάθε ενότητα (Θεματολογία)

πχ Κάνοντας ΚΛΙΚ στη λέξη "ΝΟΥΒΕΛΕΣ" αυτόματα θα έρθουν στο προσκήνιο όλες οι αναρτήσεις αυτού του είδους (μόνο οι τίτλοι)

Φυσικά η σελίδα δεν χωρά όλες τις αναρτήσεις γιαυτό, στο τέλος της σελίδας καντε κλικ στη φράση ''Παλαιότερες αναρτήσεις'' μέχρι να φτάσετε στην τελευταία

Επιλέγοντας με ένα κλικ πάνω στον τίτλο, ανοίγει όλο το κείμενο για να το διαβάσετε.

Καλή ανάγνωση

23/9/10

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Eπειδή ότι κι αν κάνω, πάντα θα με ακολουθεί το σαράκι του φωτογράφου, (25 χρόνια βλέπετε σαν επαγγελματίας  στο κουρμπέτι) θεώρησα πως δεν θα ήταν άνευφ ουσίας, μια ενημέρωση στους φίλους που επισκέπτονται το blog μου, σχετικά με το μυστήριο του γάμου. Δεν αρνούμαι πως η κίνηση μου, κρύβει και ιδιοτελείς σκοπούς για αυτοδιαφήμιση. (Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε)
Χρήσιμες πιστεύω συμβουλές για όσους πρόκειτε να παντρευτούν.

Το κείμενο είναι μεταφορά απο το επαγγελματικό μου blog και η δυεύθυνση του είναι:
www.studio-gamou.blogspot.com


Ετοιμασία Γαμπρού & νύφη


Ότι θα συμβεί τη μέρα αυτή, μην το περιορίσετε στην εκκλησία και στη δεξίωση. Κάλλιστα γαμπρός και νύφη μπορείτε να χαρείτε τη μέρα σας από νωρίς.

Καλέστε λοιπόν στο σπίτι σας την ώρα που θα αρχίσετε την προετοιμασία σας για ντύσιμο, ο γαμπρός τους φίλους του κι η νύφη τις φίλες της.
Συνήθως οι ώρες αυτές είναι άχαρες και αγχωτικές αν επιλέξετε να είστε μόνοι. Με τους φίλους δημιουργείται μια ευχάριστη παρέα, με τα καλαμπουράκια σας, τα πειράγματα και κανένα ποτάκι, έτσι για να στανιάρουμε. Τα αγόρια θα φροντίσουν το ντύσιμο του γαμπρού και τα κορίτσια της νύφης. Καλό είναι να βιντεοσκοπηθούν αυτές οι στιγμές από κάποια ερασιτεχνική μηχανή. Καταγράψτε με την κάμερα από μια δηλωσούλα από τον καθένα (συνήθως αστεία και πειράγματα) Σκεφτείτε πως τέτοια ευκαιρία δεν θα την ξαναβρείτε.
Εδώ δεν χρειάζεστε επαγγελματία πρώτον γιατί είναι ωραίο τα πλάνα αυτά να είναι γνήσια και δεύτερο γιατί ένας βιντεολήπτης ανάμεσα στα πόδια σας δημιουργεί αμηχανία και δεν δένει με το σκηνικό. Μπορείτε να δώσετε στον φωτογράφο την κασέτα σας και να συμπεριλάβει σκηνές στην τελική κόπια.

Στην Εκκλησία

Γενικά

Για να πάνε όλα τέλεια, πρέπει απαραίτητα να οργανώσετε κάποια πράγματα, αλλιώς κινδυνεύετε από ασήμαντες λεπτομέρειες να εκνευριστείτε και να σας χαλάσει το κέφι. Θ αναφέρω όσες περιπτώσεις μπορώ για να φροντίσετε με τη σειρά σας να δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες.
1) Πρέπει να ορίσετε εκ των προτέρων ποιος η ποιοι από τους δικούς σας θα αναλάβουν κάποιες εργασίες όπως α) Μεταφορά των καλαθιών με τις μπομπονιέρες και η φροντίδα να επιστρέψουν πάλι στο σπίτι.
β) Ποιος θα αναλάβει τη μεταφορά των δώρων
γ) Ποιος θα αναλάβει τη μεταφορά προς και από την εκκλησία των λαμπάδων.
δ) Με ποια αυτοκίνητα θα μετακινηθείτε (ιδιαίτερα αν είστε πολυμελής οικογένεια.

Ο χρόνος τέλεσης του μυστηρίου.

Κάτι πολύ σημαντικό που δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή, Να θυμάστε πως κάθε καθυστέρηση δημιουργεί παράπλευρες απώλειες τόσο στην εκκλησία όσο και στη δεξίωση.
Έγινε σχεδόν κανόνας η καθυστέρηση στην άφιξη της νύφης και δεν φτάνει αυτό γίνονται και δυο τρεις βόλτες. Επειδή στην Αθήνα τουλάχιστον οι εκκλησίες κλείνουν ένα μυστήριο ανά μια ώρα, έχουμε εκ των πραγμάτων πολύ στενά περιθώρια χρόνου που αν παραβιαστούν θα συμβούν τα εξής
Α) Είναι θέμα σεβασμού των καλεσμένων σας. Τους καλέσατε στο γάμο σας για τις οκτώ η ώρα. Έχουν έρθει οι περισσότεροι από τις οκτώ παρά είκοσι, έχει πάει η ώρα οκτώ και τέταρτο κι είναι όρθιοι στη ζέστη ή στο κρύο.
Β) Εάν αργήσετε οι ιερείς θα καλύψουν τον χαμένο χρόνο «ξεπετώντας το μυστήριο σε χρόνο μηδέν και δεν θα προλάβετε να πάρετε ανάσα
Γ) Θα ασκήσουν σίγουρα φοβερή πίεση στο τέλος για να αποχωρίσετε για να μην καθυστερήσει και το άλλο μυστήριο που ακολουθεί, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώσει τον φωτογράφο που καλείται να απαθανατίσει τις οικογενειακές πόζες κι όποιες καλητεχνικές του ζευγαριού.
Δ) Η καθυστέρηση στην εκκλησία θα φέρει αργοπορία στην δεξίωση και οι καλεσμένοι σας που είπαμε είναι στο πόδι από τις έξη το απόγευμα, είναι καθηλωμένοι στο χώρο δεξίωσης μ’ ένα μπουκάλι νερό (ευτυχώς) κι η ώρα κοντεύει δώδεκα. Που είναι το κακό. Μόλις σερβιριστούν και φάνε, ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρά παιδιά θα αρχίσουν να αποχωρούν νωρίς.

Η κουμπάροι

Πρέπει να φτάσουν στην εκκλησία σχετικά τόσο νωρίς για να δώσουν τα στέφανα και τον δίσκο στο νεωκόρο

Οι γονείς & τ αδέλφια του Γαμπρού

Ξεχάστε από την ώρα που θα φτάσετε στη εκκλησία οποιαδήποτε αγγαρεία. Είστε μέρος της τελετής. Είναι και η δική σας ημέρα, γι αυτό φροντίστε να είστε δίπλα από το παιδί σας. Αναθέστε οτιδήποτε σκέπτεστε να κάνετε, σε άλλους. Ο φωτογράφος έχει αρκετή δουλειά να κάνει την ώρα που περιμένετε τον ερχομό της νύφης και συνήθως πολύ λίγη ώρα. Ας μην αναλωθεί στην αναζήτηση των συγγενών.
Μετά το τέλος του μυστηρίου ο φωτογράφος πρέπει να τραβήξει τις καλύτερες αναμνηστικές φωτογραφίες. Δεν νοείται ο μπαμπάς να φύγει για το χώρο της δεξίωσης για να παραλάβει την τούρτα από τον ζαχαροπλάστη κι ο αδελφός να φροντίζει για το πώς θα μεταβεί στο κέντρο η κοπελιά του.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους συγγενείς της νύφης.


Άφιξη της νύφης στην εκκλησία

Αν νοιώθετε πως είστε αγχωμένη, μη βιάζεστε να βγείτε από το αυτοκίνητο. Μόλις ξεκινήσετε από το σπίτι, ενημερώστε όποιον πρόκειται να σας συνοδεύσει, να μην τρέξει στην πόρτα για να την ανοίξει. Είναι δουλειά του φωτογράφου που θα χειριστεί πιο ήρεμα την κατάσταση. (να γιατί είπαμε αλλού πως πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζετε το άτομο που θα σας φωτογραφίσει.)
Πάρτε λοιπόν μερικές βαθιές αναπνοές και ακολουθείστε τις οδηγίες του φωτογράφου.
Έξω από το αυτοκίνητο κάντε μια τελευταία φροντίδα στα μαλλιά και το νυφικό σας. Κανένα παρανυφάκι δεν θα είναι μπροστά από εσάς κι ο συνοδός σας πρέπει να σταθεί από το δεξί σας χέρι. Εδώ θα σας συμβούλευα να κάνετε όσο πιο αργά γίνετε. Υπάρχουνε νυφούλες που δηλώνουν πως δεν είδαν τίποτα από τον στολισμό και τους καλεσμένους. Με πρόφαση ότι διορθώνετε κάτι, ρίξτε μια ματιά μπροστά σας, καμαρώστε κι εσείς τον γαμπρό που είναι στο βάθος και σας περιμένει και πάμε…….. Ψηλά το κεφάλι και μην ασχολείστε με το νυφικό (κάντε το πρόβα από το σπίτι). Είναι μπροστά σας η δική σας πασαρέλα και πρέπει να την απολαύσετε.
Φτάνοντας στον γαμπρό, αφήνετε τους συνοδούς σας να αληλοασπαστούν, Χεραιτίστε όπως εσείς νομίζετε (συνήθως μόνο τον πεθερό σας) και στη συνέχεια θα δώσετε το καθιερωμένο φιλί στον γαμπρό. Μην βιάζεστε και ρίξτε μια ματιά στον φωτογράφο σας. Πολλές φορές τη χάνουμε αυτή τη σκηνή λόγω της πολλών ατόμων που περιπλέκονται γι αυτό μπορεί να σας ζητήσει να το επαναλάβετε άλλη μια φορά. Πάρτε θέση από την αριστερή πλευρά του γαμπρού και μπείτε στην εκκλησία.

Η ώρα του μυστηρίου


Δυο πράγματα είναι σημαντικά την ώρα του μυστηρίου.
Α) Μην περιστρέφετε το κεφάλι σας δεξιά κι αριστερά. Λένε οι παραδόσεις πως η νύφη δεν πρέπει να κοιτάξει την ώρα αυτή προς τα πίσω &
Β) Οι βεντάλιες αερισμού και τα μαντήλια, καταγράφονται στο βίντεο και δεν είναι ωραίο.


Τα παρανυφάκια:

Αφού επιλέξατε να έχετε παρανυφάκια, (και γιατί όχι) που αύξησαν προφανώς το κόστος του νυφικού σας, ας εκμεταλευτείτε με την παρουσία τους να ομορφήνουν τη σκηνική εικόνα. Επειδή συνήθως τα παιδιά σαστίζουν μπροστά στο πρωτόγνωρο γι' αυτά συμβάν, περιφέρονται δεξιά κι αριστερά και δεν βοηθούν τις επιλογές πλάνων του φωτογράφου και του βιντεολήπτη. Γι' αυτό μιλήστε στους γονείς τους να τους πουν δυό πράγματα για την τελετή του γάμου και ας έχουν λίγο την προσοχή τους, κατά την ώρα του μυστηρίου κι ας μην στέκονται μακρυά απο τα παιδιά.


Τέλος του μυστηρίου

Υποτίθεται πως έχετε από την προηγούμενη ημέρα δασκαλέψει τους γονείς και τα’ αδέρφια σας να μην χαθούν γιατί χρειάζονται στη φωτογράφηση. Το ίδιο ισχύει και για τα παρανυφάκια.
Κατά τα άλλα χαλαρώστε κι ακούστε τις συμβουλές του φωτογράφου ο οποίος πάντα έχει ένα πλάνο στο μυαλό του κι ακολουθεί μια ιεραρχημένη σειρά.


Η δεξίωση

Εδώ τα πάντα είναι ρεπορτάζ. Θα σας θυμίσω μόνο πως δεν πρέπει να αργήσετε και να είστε πρόσχαρη και γελαστή, όσο κι αν σας έχει ήδη επηρεάσει η κούραση.

Να ζήσετε.


Υπεύθυνος σύνταξης κειμένου
Κωνσταντίνος Μαντζούρης
www.studiogamou.gr
studiogamou@yahoo.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πάρα πολύ χρήσιμα όλα αυτά που μοιράζεστε μαζί μας σαν επαγγελματίας φωτογράφος.

Βρήκα και κάποιες ιδέες για παραθαλάσσια φωτογράφιση που νομίζω ότι σίγουρα θα σας αρέσουν

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα, με την υπερπροσφορά τεχνικών μέσων η φωτογράφιση γάμου σίγουρα έχει περισσότερες δυνατότητες, αλλά πάντα τον ίδιο σκοπό...
Να διατηρηθεί μια ανάμνηση από το γάμο!!!
Είναι καλό να την αναθέτουμε σε ένα έμπειρο φωτογράφο, γιατί οι στιγμές που θα απαθανατίσει είναι ανεπανάληπτες!..